Tja, soms lijkt het wel of dat oude spul van 20 jaar geleden op de een of andere manier toch beter werkt dan de moderne setjes. En toch kopen we met zijn allen graag de nieuwste setjes. En waarom? Om de functies die er tegenwoordig allemaal op zitten, of voor de compactheid van de behuizing…
Basisbakken zijn bijna niet meer te koop, buiten merken als Ranger zijn ze praktisch verdwenen. En mochten ze wel iets maken dan zijn ze net zo duur als een all bander, en dan is de keuze makkelijk gemaakt. Maar even terug naar de tijden van vroeger, het blijft een stoere set z’n Maddison. En soms kom je nog wel eens een mooie tegen online, een set die met liefde de jaren heeft overleefd. Want na al die jaren trouwe dienst kan er wel eens iets defect raken uiteraard.
Maar de nieuwe setjes vinden wij persoonlijk veel minder betrouwbaar als vroeger. Misschien denken de fabrikanten wel van, ze hoeven niet meer zolang mee te gaan. De knoppen zijn van zulke slechte kwaliteit dat je na een paar keer drukken of draaien al merkt dat het troep is. En nooit meer zolang meegaat als die oldtimers. Waar je bij wat kraken zonder problemen nog wat contactspray in kon spuiten zodat het probleem weer voor een tijdje wegbleef.
Nee, de fabrikant wil geld verdienen, en bespaart op de materialen die gebruikt worden. En een beetje set kost toch ook al een honderdje of 3 a4 dus niet echt goedkoop, maar dat waren de setjes van 30 jaar geleden ook niet. En moest je voor een 22 kanalen setje ook al meer dan 700 guldens betalen. Maar wel met de kanttekening dat deze setjes nog voorzien waren van deugdelijke knoppen en switches. En dat is vandaag de dag jammer genoeg wel anders.
Maar ja, we weten het. Alles wordt slechter gemaakt. Van je stofzuiger t/m je televisie. Het hoeft geen 20 jaar meer mee te gaan, want we willen graag het allernieuwste en zo verdwijnt bij velen de mooie goedwerkende tv met het volste gemak in de afvalbak. Eigenlijk zonde en ook niet goed voor onze planeet. Als je tenminste ook een beetje aan het klimaat denkt voor onze generaties na ons. Maar ach velen van jullie hebben het gat in de ozonlaag ook overleefd en niet te vergeten al die zure regen.
De nieuwe trend in de communicatie is Software Defined Radio (SDR). Met een soort USB stick kun je alle frequenties beluisteren alleen wel met je pc en een stukje software. En ben je een beetje thuis in het internet, dan hang je deze aan een webpagina en kunnen anderen via jouw antenne meeluisteren. Deze van de universiteit Twente is z’n leuk voorbeeld. Online luisteren naar diverse signalen, voorzien van alle gemakken zoals een squelch en alle modus. Maar natuurlijk alleen ontvangen, wel leuk om daar eens op de 40 kanalen te luisteren.
Tegenwoordig slaan veel fabrikanten een nieuwe weg in en bouwen en gebruiken SDR om de set mee aan te sturen. Iets wat we nu vooral nog zien bij de nieuwste Amateurradio’s. Merken als Yeasu en Icom hebben in hun nieuwste sets SDR techniek verwerkt. En daarom worden ook deze sets steeds compacter, gelukkig kun je bij veel van deze transceivers een extra monitor aansluiten. Want de ogen worden er ook niet jonger op. En velen van ons zitten met hun leesbrilletje op hun neus te staren naar die kleine schermpjes. Waar je vandaag de dag een hoop info kan uitlezen. Ook z’n scoop is magisch, en toont je de pieken op de band. Cool is het zeker, maar een noodzaak, geen idee. Misschien een middel om extra sets te verkopen… En ik denk dat vernieuwing de kassalade doet rinkelen.
Ook de bediening wordt er niet simpeler op, alle knoppen zitten dicht op elkaar gestopt. En heb je een paar worstvingers dan kun je er niet eens meer fatsoenlijk op drukken. En veel knoppen en functies bedien je op het multifunctionele display. En gelukkig kun je bij sommige modellen met een muis de functies bedienen. Want met je vingers is het bijna niet meer te doen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er zoveel van dit soort sets snel van eigenaar verwisselen. Want bedieningsgemak is ver te zoeken en kan leiden tot ergernis bij de gebruikers. En vroeger draaide je gewoon aan een paar knoppen, lekker simpel. Maar tegenwoordig met de multi knop is het voor veel oude gebruikers abra kedabra.
En dan blijft ook nog de grote vraag hangen. Zijn deze nieuwe ontwikkelingen net zo goed als die oude sets. We hebben er nog wel eens wat twijfels bij soms. Als je een setje tegenwoordig openschroeft schrik je van de opbouw van de sets. Er zit niks meer in, waar zijn al die filters gebleven? Tja, de elektronische componenten zijn een stuk kleiner geworden. SMD, micro chips en nog kleiner varianten hebben de grote oude onderdelen vervangen. En zelf met een vergrootglas is het repareren van dat nieuwe spul een kleine uitdaging.
Veel filtering wordt tegenwoordig gedaan via software, en er worden niet meer net als vroeger …. komt tie weer. .. met echte filteroplossingen gewerkt of heel weinig. Klein is fijn zeker, maar ook net zo goed in ontvangst? Daar zijn de meningen toch wel een klein beetje over verdeeld. En door al die componenten die we destijds gebruikte lijkt het ook dat ze langer meegingen. En niet zo snel van slag raakte bij een slecht contactje of slechte Elko. Persoonlijk vinden we dat de setjes van lang geleden betere ontvangst hadden. Ze klonken gewoon prima en zonder dat je overal aan moest draaien of 10 menus door moest.. De moderne tijden…is het een vooruitgang of niet?