De keuze is reuze voor een 27mc zender. Het ooit zo bekende bakkie wat bij veel mensen in de jaren 80 in de huiskamer stond, is weer populair aan het worden. Zowel mobiel en basis komen er weer veel “oude” amateurs terug op de band.

En er zijn veel dingen veranderd sinds het ontstaan van de ooit zo populaire hobby. Zo zijn de zenders die we tegenwoordig kunnen aanschaffen voorzien van een hoop nieuwe functies. Steeds meer setjes zijn voorzien van SSB modulatie. Iets wat voor de dxers onder ons een must is, maar ook de frequentie is te lezen op je setje. Dus niet meer spieken op een briefje, maar duidelijk afleesbaar op de radio.

In ingebouwde SWR meter en power regeling is niet meer weg te denken. En sommige sets hebben ook geen last meer van 12 of 24 volt. Handig voor de chauffeurs onder ons. Die vroeger altijd zaten te klooien met een omvormer van 24 naar 12 volt.

Tegenwoordig zijn er in de handel ook de zo genaamde  export radio’s verkrijgbaar. Deze hebben meer vermogen en meer kanalen aan boord. Nee, het mag niet. Maar u rijd toch ook wel eens te hard? 27mc setjes geven in de export modus makkelijk een watje of 40 op de SSB. En dat is meer dan voldoende om de andere kant van de wereld te kunnen bereiken. Mits de condities natuurlijk een beetje meewerken. Anders kom je niet zover helaas.

Door de extreme condities horen we veel landen uit andere werelddelen. Van Zuid Afrika t/m Venezuela zijn op dit moment  vaak te horen op de 11 meter band. Zoals je misschien weet werken de landen op de 11 meter met divisienummers. Deze nummers geven aan in welk land ze zitten. Voor Nederland is dit 19 en bijv. Amerika is 2. We hebben op onze pagina een overzicht staan met alle divisies. Deze is ook uit te printen. En zo kun je precies horen uit welk land een station komt.

Voor velen van jullie is het plaatsen van een antenne een probleem tegenwoordig maar met een simpele draadantenne kun je ook prima uit te voeten. Als de condities meewerken kun je zelf stations horen op een stukkie staal. Dus laat je vooral niet ontmoedigen, en z’n draadje valt niet eens op.

Ook mobiel zien we dat veel autoclubs en 4×4 verengingen gebruik maken van een 27mc zender. Een must om met elkaar op een simpele manier met elkaar in contact te blijven. Maar ook zijn er nog veel chauffeurs die dit populaire communicatie middel gebruiken. Maar ook kun je een setje met een dikke accu de dijk op sleuren, een antenne mee en kijken of je op deze manier een leuke verbinding kan maken. Menig 11 meter gebruiker kom je wel tegen op een hoog plekje. En vaak is er op dit soort locaties meer te horen dan op de thuisbasis.

Binnen onze groep zijn er veel stations die je graag een beetje wegwijs willen maken. Via ons forum en onze privé facebook groep kun je altijd een vraag stellen over een bepaald onderwerp.

Samen houden we de 11 meter band in leven. Dus trek de stoute schoenen weer eens aan en koop z’n stukje jeugdsentiment.