Wat is DX?

DX is een afkorting die gebruikt wordt in de radio hobby. Het betekent ‘afstand’, en komt van het Engelse ‘distance’. Ten onrechte wordt soms beweerd dat de X staat voor ‘onbekend’, maar dit is in feite een betekenisloze letter, zoals ook te zien is in de afkortingen TX (transmit) en RX (receive).

Eigenlijk wordt er geprobeerd om een verbinding te maken over een grote afstand. Want normaal gesproken in Nederland kom je op de 11 meter band ( 27mc ) tot z’n 30 a 40 km ver mits je een buitenantenne hebt die hoog geplaatst is en een vrij uitzicht heeft. Nu is er een fenomeen dat er voor kan zorgen dat jou signaal verder komt dan het normale bereik. Dit noemen we ook wel condities of het bandje staat open. Het kan dan zomaar gebeuren dat je een station buiten je regio kan werken of zelf buiten de landsgrenzen. Dit word mogelijk gemaakt door de verschillende lagen in de atmosfeer en er ontstaat een soort geleiding waardoor je andere landen kan horen. En als jij ze kan horen kunnen ze jou ook horen. En dat geeft je een soort kik, zonder internet of telefoon een verbinding maken met iemand die de zelfde hobby heeft als jou. Dit kan op FM ,AM ,USB en LSB.

Wat heb je nodig?

Dat is eigenlijk niet zo heel spannend. Een radio die kan zenden en ontvangen en een antenne. Nee geen versterker of andere foute dingen maar gewoon een normaal radiootje voldoet prima. De antenne is het belangrijkste en de hoogte. Hoogte is winst dus zorg dat de antenne in de nok van je huis staat. Kijk voor het plaatsen van een antenne in de voorwaarden van de gemeente wat er mag, wil je hoger dan heb je vaak een vergunning hier voor nodig.

Er zijn diverse shops waar ze al de producten verkopen die je nodig hebt. Kijk eens op onze linkpagina voor winkels.