Je vraagt je af waar dit misschien over gaat, maar tegenwoordig komt deze boodschap steeds meer voorbij. En niet alleen op je tv maar ook op de radio, en op de socials.

Wat doen we tijdens een ramp of crisis?

Onze overheid lijkt steeds vaker aandacht te schenken aan het zogenaamde noodpakket. Het bestaat uit dingen die we nodig kunnen hebben wanneer er een ramp of oorlog uitbreekt. Ja iets waar u niet al te vaak bij stilstaat misschien, en dat is maar goed ook. Maar toch liggen deze onderwerpen steeds vaker op de loer. Ook de black-out van ons energienet is een dingetje. Bent u op deze dingen goed voorbereid? En kunt u zichzelf redden als het stroomnet uitvalt? En voor veel dingen is nu eenmaal stroom nodig. Denk aan drinkwater, geen stroom betekend geen water uit de kraan, uw warmtevoorziening in huis werkt op stroom. Dus helaas zit u dan ook in de kou, en uw elektrische kachel kan ook niet aan helaas.

Met een noodpakket ben je de eerste 48 uur na een ramp of noodsituatie goed voorbereid. Een noodpakket samenstellen is vaak makkelijker dan je denkt. De meeste spullen heb je waarschijnlijk al in huis.

Volgens onze overheid dienen we te zorgen dat we de volgende dingen in huis hebben.

 1. Flessen water. Denk aan 3 liter per persoon per dag. 
 2. Eten dat lang houdbaar is, zoals noten, groente in blik en gedroogd fruit.
 3. Blijf op de hoogte via een radio op batterijen en mobiel met powerbank.
 4. Zaklamp met extra batterijen, kaarsen en lucifers.
 5. EHBO-doos met gebruiksaanwijzing.
 6. Dekens om warm te blijven.
 7. Fluitje om hulpdiensten te laten weten waar je bent.
 8. Contant geld.
 9. Gereedschap, zoals hamer, zaag en kniptang.
 10. Desinfecterende gel, wc-papier, natte doekjes, maandverband, tandpasta en tandenborstel.
 11. Kopieën van identiteitsbewijzen en een lijstje met belangrijke telefoonnummers.
 12. Reservesleutels van huis en auto.

Bewaar de spullen op een handige, goed bereikbare plek. Gebruik een waterdichte verpakking zoals een rugzak, die je ook makkelijk kunt meenemen als je plotseling moet evacueren. Controleer de noodvoorraad elk half jaar of de producten nog houdbaar zijn. Kijk ook naar je persoonlijke situatie, denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, medicijnen en eten en drinken voor je huisdieren.

Maar wanneer de stroom uitvalt stoppen ook de GSM netwerken. En daarmee is het over met bellen, ook het internet werkt niet meer. Maar dit zou wel een heel zwart scenario zijn uiteraard. En het is in Nederland ondenkbaar dat een heel land zonder stroom komt te zitten. Maar denk er eens over na. wat zou jij dan doen? Ook vragen we ons af of dan de radiozenders nog in de lucht blijven. Dat de overheden misschien nog wel kunnen communiceren via satelliet e.d. zal wel zo zijn. En er dikke aggregaten staan bij de kritische gebouwen hoeven we u vast niet te vertellen maar voor hoelang nog we de fossiele brandstoffen vaarwel willen zeggen.

In Amerika zien we dat veel burgers wel goed zijn voorbereid op noodsituaties. Ze zijn daar wel gewend dat er tijdens een orkaan de stroom voor enkele dagen uitvalt. En hebben een aggregaat in de schuur staan, waarmee ze hun huis van de nodige stroom kunnen voorzien. Een slimme automonteur heeft zelfs zijn truck omgebouwd, en deze kan tijdens een stroomstoring zijn woning voorzien van stroom. Slim toch? Zie hieronder de filmpjes.

Eigenlijk zouden veel mensen hier eens over na kunnen denken. Wat doe ik zelf als de stroom uitvalt? Ga ik zitten wachten op onze regering of zorg ik zelf dat we de belangrijkste dingen in huis hebben om vooruit te kunnen. Een aggregaat is zo duur niet meer tegenwoordig en kan zeker bij een black-out ideaal zijn om stroom te hebben. Ook een portofoon kan uitkomst bieden bij uitval van de communicatie. Je koopt voor een paar tientjes een chinees dingetjes waar je mee kunt communiceren met andere mensen in jouw omgeving. Ook een simpel bakkie kan uitkomst bieden. Ook een simpel gaskookplaatje kan een uitkomst bieden. Voor water te koken, of eten te bereiden…..

Denk er eens over na wat jij kan doen om bij calamiteiten jezelf en je gezin kunt voorzien van de basisdingen. Want als het zou gebeuren ben je veelal te laat. Maar uiteraard duimen we dat dit nooit nodig zal zijn. Maar een voorbereiding op is nooit weg toch..

Heb jij tips of andere ideeën? stuur jouw reactie in via ons contact formulier….

Meer info klik op bovenstaande banner…..