Wie graag zijn Novice licentie wil halen moet in de boeken duiken. En of op curses bij een Vereniging of club. Maar het is nog steeds een hoop onzin wat menig beginnend radioamateur moet leren. De tijden van zelf bouwen is voor veel amateurs allang voorbij. Ze kopen een setje en antenne in de winkel en draaien maar.
En ook het repareren is voor velen al niet meer te doen. Het zijn immers geen buizen meer in de eindtrap, en de dikke draadweerstanden zijn van lang vervlogen tijden. Wie door de boeken bladert komt al snel in aanraking met diverse formules die nodig zijn om bepaalde antwoorden te kunnen geven. Duh, maar tegenwoordig zijn de rekenmodules makkelijk te vinden op het internet, invullen en klaar. Waarom alles uit je kop stampen, wanneer je met een probleem zit is Google je vriend.
Uiteraard zijn er Amateurs met kennis van zaken, maar deze hebben meestal een full License. En zijn ook bezig met zelfbouw van zenders, tuners en meer van dat. En dat deze heren meer geïnteresseerd zijn in de werking van bepaalde dingen is duidelijk. Maar als N amateur wil je eigenlijk gewoon communiceren en misschien een beetje met antennes stoeien. En zeker voor de stations die van de 11 meter band afkomen, voor hen is het een stapje hoger op. Om met meer stations in contact te komen, en dat kan dan via meer bandjes.
Natuurlijk is er ook een stukje ontmoedigingsbeleid want we willen niet iedereen op de amateur banden. En een antenne plaatsen is tegenwoordig ook al een flinke opgave. En waarom? Je hebt nu eenmaal antennes nodig voor je hobby! Waarom je papiertje halen als er dan geen vrijstelling is om een antenne te plaatsen? Snap jij dit? Dus voor je begint informeer eerst even of je wel een antenne mag plaatsen op je balkon of (huur) woning. Anders is al je moeite voor niks geweest. Want met een porto via een repeater werken heeft toch niks met Amateurisme te maken? Of denk jij misschien van wel soms!
Het kan zoveel drukker worden op de Amateur frequenties
Het zijn clubs zoals de Veron en de VRZA die samen met het RDI rond de tafel zitten en hun mening delen. Ze schreeuwen om meer aanwas op de amateur banden, maar ze hebben nog steeds veel antieke ideeën. En tevens ook de examen vragen doornemen. Maar is er nu niemand bij die clubs die begrijpt dat de tijden zijn veranderd. En de electronica kennis moet verdwijnen bij de N Licentie. Je moet het leren en dan zo snel mogelijk weer vergeten. En zeker weten dat menig amateur als ze nu weer examen moeten doen ze zakken als een baksteen. Dus waarom al die moeite doen?
Regels zijn belangrijk, waar je wel en niet mag uitkomen met je N of F licentie. Dat je weet hoe het e.e.a. zit met de SWR, benodigde coax en je met een low of highpass filter storing kunt voorkomen. En dat je de Call om de 5 minuten moet roepen, zodat de instanties kunnen controleren of je machtiging hebt. En meer van dat soort dingen. Begrijpelijk toch? Maar vergeet alle technische begrippen zoals dispensatie van weerstanden en spanning tussen bepaalde componenten. Deze ingrepen zorgen er zeker voor dat er meer mensen gaan voor de Novice.
In het laatste overleg van het RDI stond een stukje over zendamateurs die met hun apparatuur op de 27Mhz en 433 Mhz werken. En dat dit niet is toegestaan. Maar misschien moeten de overheid en de clubs zich eens afvragen waarom dit is? Misschien wel omdat er gewoon leuk gecommuniceerd wordt zonder te praten over techniek. En een leuke verbinding maken met de andere kant van de wereld zonder allerlei restricties. En natuurlijk is het tof om op de 20 meter of 40 meter een verbinding te maken. Maar dan zal je wel een antenne moeten hebben, een draadje of een dikke beam. Maar zie de laatste maar eens te plaatsen zonder bouwvergunning….
Het is in Nederland slecht geregeld, want uiteindelijk heb je voor het communiceren een antenne nodig. En voor de 27Mhz is de antenne meestal 5.30m lang en mag je wettelijk deze bij veel gemeentes niet plaatsen zonder lichte bouwvergunning. Hoezo ontmoedigingsbeleid, waarschijnlijk ooit bedacht door een jaloerse zendamateur.. ( grapje ) Maar wel met 1 woord belachelijk en zeker omdat het een vergunningsvrije band betreft….
Zowel de zendamateur als de doorsnee CBer koopt zijn spulletjes in de winkel. Dus wat is dan het werkelijke verschil waarom je al die electronica kennis nodig hebt? Mening CBer heeft de basiskennis, en dat er wat extra regels nodig zijn is prima. Maar probeer niet om de stations dingen te laten leren die ze nooit meer nodig hebben.