Iets over mij…


19 DCG590 mijn call op de 11 meter. A.k.a Rolf uit de provincie Drenthe. Mijn eerste kennismaking met de CB/Bakkie/27mc was toen ik nog een kind was. Een kameraad had thuis 27MC op de tractoren en een basis bak in huis. Lange antenne op het dak. Veel bij kameraad met de 27mc gespeeld… ook een schoolvriendinnetje had 27mc thuis… Ik wilde ook wel zoiets… maar helaas ik mocht het niet. In juni 2022 heb ik bij een dealer een dorp verderop mijn eerste set aangeschaft. Een midland M-mini AM/FM met een korte magneetvoet. Leuk voor in de buurt. Niet lang daarna kwam de Sigma Venom High gain… drie radiaaltjes… leuke antenne! Met deze antenne korte contacten gehad met Slovenië en Noord-Italië… Op een midland M-mini met een 2.5 watt uitgaand vermogen op FM. Ja… in juni waren de condities echt heel erg goed. Tenminste die dag…

Dat was leuk… nu is er inmiddels een andere Transceiver bij gekomen met SSB, deze is nu aangesloten op de Venom. Maar ik heb wat storende dingen in de buurt… een dikke boom en aan de straat allemaal Eiken… Oh… investeer in een GOEDE voeding. Ik heb problemen ondervonden met de JF20 voeding. Deze veroorzaakte ruis dat stations verder weg niet of met veel moeite te horen waren. Inmiddels een nieuwe voeding aangeschaft van K-PO en geen storing meer. Meer stations te horen die ik met de JF20 lastig of niet mee kreeg. De antenne spoel niet al te hoog, meter of 5 van de grond. Ik zit er wel over te denken om de antenne weer te verplaatsen naar de buis waar ook de schotel aan zit Al moet ik dan wel een langere buis hebben van ongeveer 4 meter… Komt de antenne mooi boven het dak uit… Zit nu wat te denken volgens mij zijn er ook dingen in de handel waarmee je een buis aan een andere buis kunt maken. Dat zo nog makkelijker zijn Is de antenne ook makkelijker naar beneden te halen… mocht dat nodig zijn… Mijn eerste antenne gebouwd… een dipool draadantenne.

Veel tips op het internet o.a Heinz-just me https://www.youtube.com/@DL8MH op youtube en Natuurlijk Callum DXCommander https://www.youtube.com/@m0mcx Door het filmpje van Callum kreeg in de SWR van de draadantenne op een zeer acceptabel niveau! En ik leerde er iets van. Waar je een koperen kabel zonder mantel rustig terug kunt vouwen om in te korten is dit bij een ontmantelde draad lastig. Heinz zegt het maakt niet uit de antenne ziet het terug gevouwen deel niet. Mijn ervaring is het terug gevouwen deel wordt wel gezien door de antenne… Het filmpje van Callum bevestigde eigenlijk mijn vermoeden… dus een stuk van de draad af… nu de antenne nagenoeg perfect
afgesteld. ( Hier schijnt de dikte van de kabel ook een rol in te spelen… mijn ervaring met 0.75mm is dat deze terug gevouwen kan worden… maar 1.5mm daar minder coulant mee omgaat…)

Hoe werkt hij… ik heb de antenne nog niet actief gebruikt bij zenden maar wat betreft ontvangen… Wow!!! De stations die ik ontvang zijn beter te horen met de zelfgebouwde dan met de Sigma Het ontvangst is in mijn onervaren opinie beter dan met de Sigma Venom High Gain. Nadeel van de draad… niet waterdicht dus enkel in gebruik met mooi weer in combinatie met de Midland. Inmiddels is er een buiten antenne klaar… wacht op afstelling van de SWR… Maar er broeit al weer iets wat ik wil gaan maken… maar daarvoor moet ik de eerste antenne slopen… Deze eerste antenne is wat groot uitgevallen…:-) Wat vind ik nu het leukst… Antennes maken en proberen.


73, Rolf a.k.a 19DCG590