We worden oud en kreet die je vaker roept als je ouder wordt. Maar tja al die herinneringen van lang vervlogen tijden. En wat waren ze mooi, en je kijkt er met veel plezier op terug. Ik weet niet hoe dat bij jou is maar als je wat langer meedraait met de 27mc hobby dan heb je een hoop stations zien komen en zien gaan.

Mijn allereerste bakkie…

Toen ik ooit een puber was kocht ik mijn eerste bakkie van een neef die ermee stopte. Het was een echte 22 kanalen bak met 0.5 watt en een ronde s meter. Het merk en type een Amroh CB 708 een basisbak dus geen gedoe met voedingen e.d. Maar rechtstreeks in het stopcontact en babbelen maar. En met dit bakkie heb ik veel verbindingen gemaakt destijds. Maar dat was niet zo moeilijk want in elke straat in Alteren zaten er meerdere stations en op elk kanaal was er activiteit genoeg. Wel had je destijds een vergunning nodig om gebruik te mogen maken van de populaire 27mc band. De vergunning kon je kopen op het postkantoor en koste fl 35,00 ouderwetse guldens voor een jaar. En geloof me dat heeft de Nederlandse schatkist geen windeieren gelegd.

De Cybernet print werd in meerdere modellen gebruikt

Al snel schroef je z’n bakkie eens open en ben je benieuwd naar de electronica die er in zit. De cybernet print was simpel en goed doordacht. Alleen mmmm 0.5 watt, waar zal ik eens aan draaien om er wat meer power uit te krijgen. Niet dat het veel hielp maar alle tiende watts hielpen voor je gevoel. Wel was het een idee om de eindtransistor te vervangen tenminste volgens een stukje in een tijdschrift genaamd de Electron. Een magazine waar leuke dingetjes in stonden om zelf te bouwen of iets te modificeren. Een BD135 uit een oude tv slopen en in je bakkie solderen met een groter koelblokje gaf al snel een vermogen van …..2 watt. Powerrrrrrrr Mooi was dat….Het was in de jaren 80 bijzonder druk op de 27mc. En met 22 kanalen was het behoorlijk lastig om een vrij kanaaltje te vinden. Dus er moest iets gebeuren…En het was een beetje stout. De alfa kanalen kwamen in het zicht via een stukje in het bekende magazine. Wie naar de frequenties kijkt van de kanalen ziet dat er iets vreemd aan de hand is…..tussen de kanalen zit telkens 10kc verschil. Dus van kanaal 6 naar kanaal 7 maar tussen 7 en 8 is er een sprong van 20kc. En dat is dus een alfasprong dus tussen 7 en 8 zit eigenlijk nog een kanaal verstopt. En met een trimmer aan het kristal in je set en een vrije schakelaar kan je dit soort kanalen ook gebruiken. En hoe stoer was dat, op de frequentie roepen “pak maar even kanaal 7 Alfa”. En weg was je en onvindbaar voor onwetende gebruikers.

527,015 MHz
627,025 MHz
727,035 MHz
827,055 MHz
927,065 MHz
Frequentieraster 27mc

Er was echter 1 klein nadeeltje, de alfakanalen werden gebruikt door op afstandbestuurbare wagentjes en babyfoons. En vooral de laatste gingen destijds vaak kijken bij hun kindje omdat ze vreemde stemmen hoorden uit kamer waar hun babyfoon stond. Maar andersom werden we ook vaak gestoord door huilende kinderen. 🙂 Maar het was ook leuk om te zien dat er een autootje van een kind een eigen leven kreeg op het moment dat je de micro indrukte. 🙂

Natuurlijk had ik mijn eigen skipkaart gemaakt en mijn naam was destijds Big Wheels. Ik heb al die spullen niet bewaard, eigenlijk jammer maar als je jong bent dan hecht je niet zoveel waarde aan historie….. En nu denk je had ik maar…..

Er werd in de jaren 80 wat af gerommeld en geëxperimenteerd. Een bakkie op de fiets, gewoon omdat het kan. Een accu meezeulen een toren of flat op met een bakkie en antenne en kijken hoever je kon komen. Ja mensen, niks was te gek en vergeet natuurlijk niet er was geen internet of mobiele telefoon. Dus met een bakkie kon je in contact blijven met je vrienden en familie. En er zat gelukkig een knop op niet storen, de uitknop.

Begin jaren 90 haalde ik mijn rijbewijs en toen begon de lol pas echt. Je kon nu immers mensen uitpeilen en hun locatie achterhalen. En ook een beetje plagen…Ja Ja ik weet het niet netjes maar wel leuk… Na een jaar werd ik bezorger voor een electronica bedrijf en was de hele dag op pad in west Brabant. En al snel zat er een 27mc setje in de bus met een dikke K40 antenne op het dak. En wat was dat eigenlijk een mooie tijd. In elke plaats sprak je de vaste stations en ze hielpen zelfs mee om een bepaalde straat te vinden. Nope navigatie was er niet alleen een dik stratenboek van Falkplan. En stiekem koste het zoeken naar onbekende straten je best veel tijd.

Uiteindelijk veranderde ik van baan en werd het stil met de hobby. En ging de aandacht naar andere dingen zoals dames en andere interessante dingen….

In 2007 kwam ik weer z’n praatdoosje tegen en besloot ik de stoute schoenen weer eens aan te trekken. En sloot het setje aan met een draadje als antenne. En warempel ik hoorde stemmen, en meerdere ook. Het zal toch niet, echt het leefde nog steeds. Dus snel naar Breda om een antenne te kopen, een pijp en een paar keilbouten en een stuk coax en boren maar….

Nu in 2022 nog steeds verzot op de 27mc en de mooie verbindingen die mogelijk zijn. En dat zijn er veel geweest en er kan nog meer bij. Misschien kom ik je nog wel eens tegen op de oude vertrouwde bandje. Want er is niks mooiers dan praten met iemand die deze zelfde hobby heeft.

Hopelijk vond je het een leuk stukje tekst. En wil jij jou verhaal delen stuur ons een mailtje en we plaatsen jou tripje langs memory-lane 73s en tot horens. 19DCG002 – Pascal