Als oude rot op de 11 meter band was het vroeger zo makkelijk. Een antenne op je dak was geen probleem in de oude dagen. Er stonden er in Nederland immers 100 duizenden. En daar kon best wel een antenne bij, en dat was niet raar! Anders konden de medelanders immers ook geen tv kijken. Niemand had een probleem met jou antenne. Zelfs de overheid vond het geen bezwaar. Maar dat is op de dag van vandaag wel anders. Natuurlijk doet niet iedereen moeilijk, en zeker niet als de antenne al meer dan 20 jaar op je dak staat. Ze zijn het gewend en de meeste mensen kijken niet omhoog als je niks met de zend of luisterhobby hebt tenminste.


De hoogte in

Maar er is in Nederland een tekort aan woningen dus bouwen we veelal de hoogte in. Met als gevolg geen tuin of eigen muur waar je met gemak je antenne kwijt kan.

En als je ouder wordt wil je ook misschien je voor en achtertuin inruilen voor een appartement. Minder onderhoud en alles op 1 woonlaag. Maar vaak gaat het weer kriebelen en wil je dat oude 27mc setje weer eens aansluiten. En hoogte is nu eenmaal winst, want een mastje van een meter of 20. Wie wil dat nu niet. πŸ™‚


Persoonlijk zou mijn keuze altijd het hoogste flatje zijn. Maar helaas heb je niet echt veel keuze meer, woningnood weet u nog. Dus pakken wat je aangeboden krijgt dan maar. En natuurlijk ben je niet bezig met de hobby maar geniet je van al die vrijetijd die je extra krijgt. Niet meer schilderen of tuinieren, alleen maar leuke dingen doen. Jaja tenzij je nog niet met pensioen bent natuurlijk. Dan mag je naar je werk maar nog steeds geen werk aan je tuin of buitenkant van je woning.

En dan kom je dat 27mc setje tegen in een doos. Met nog wat dingen zoals een antenne en coax, voeding en swr meter…


Dus…… Antennepijpje aan de balustrade met wat beugeltjes en antenne erop. Geen balkon boven je dus niks aan het handje zou je denken. Coaxkabel aan je setje en gas geven maar. Wat een ontvangst zeg, ongelofelijk wat hoor je een hoop stations. Je krijgt een lach op gezicht totdat je deur of raam dicht moet want daar loopt je coax immers nog langs.

Dat lossen we even op met een boormachine, en hoppa gaatje in het kozijn of muur en klaar is Klara. En dan gaat de deurbel… Dingdong.


Een buurvrouw aan de deur, die nieuwsgierig is wat die staaf op uw balkon doet, getriggerd door het lawaai van het boren. Of omdat haar balkon naast die van u hangt..Al snel verdwijnt de lach weer van uw gezicht. Hoezo geen antenne op mijn balkon? Dat staat in het regelement van de verenging van eigenaren geen wasrek over de balustrade en zeker geen antenne die u daaraan heeft vast gemaakt. Mijn balkon, dus ik doe wat ik wil, en bam de deur word dicht gesmeten.. tenminste bij mij wel denk ik. πŸ™‚

En dan komt het bestuur of woningstichting verhaal halen bij u en sommeert in de meeste gevallen dat u de antenne die zo goed werkt weg dient te halen.


Het overkomt niet alleen u maar veel stations die een antenne nodig hebben om hun geliefde hobby te kunnen beoefenen. Jammer maar waar, en je kan er vaak weinig aan doen. 1 ding wel uiteraard, informeren wat wel mag of het regelement van te voren goed bestuderen. Maar nood breekt ook vaak wetten. Een dak boven je hoofd is ook belangrijk uiteraard. Wat kan je dan wel op je balkon?


Je kan een draadantenne gebruiken. Deze is compact en kun je normaal gesproken prima wegspannen op je balkon. Let wel op dat een draadantenne richtingsgevoelig is. En wanneer u deze in een T weghangt u hoofdzakelijk 2 kanten zult horen N/Z of O/W. En u werkt in een T vorm horizontaal dus minder geschikt voor een lokaal praatje.

U kunt de antenne ook een omgekeerde V spannen en dan werkt de antenne wel meer verticaal. Beetje mee experimenteren, maar voor het dxen is het een prima optie. Maar iets beperkter dan een rondstraler.


Ook zou je het kunnen proberen met een mobiele antenne. Deze heeft wel een tegen capaciteit nodig dus opzoek naar een oude metalen vuilnisbak of zelf een constructie maken waar je de magneet voet op kwijt kan. En omdat u hoger zit met uw antenne dan een normale woning kan dit ook best goed werken. Je kan deze ook binnen zetten uiteraard, en we hebben voorbeelden gezien dat er zelf op die manier een leuke dx verbinding kan worden gemaakt.


Ook zijn er in de handel speciale balkonantennes verkrijgbaar maar deze dien je ook vaak aan de balustrade te bevestigen. De Boomerang van Sirio is er zo eentje. Maar ook het merk Albrecht heeft een soort gelijk model

Mocht u een andere tip hebben voor onze lezers stuur ons dan een reactie via het contact formulier. Nee verhuizen hoeft u niet door te geven. πŸ™‚