Langzaam sterven de zendamateurs uit, want ook onder deze groep is er vergrijzing. En vooral de antenne problematiek draait langzaam de nek om van het draadloze communiceren. Veel “oude” amateurs verhuizen naar een appartement en kunnen vaak hun hobby niet meer uit oefenen. En niet alleen zij, maar ook menig CBer loopt tegen deze problemen aan natuurlijk.

Dwarsliggers

De verenigingen van eigenaren zien het niet zitten dat er antennes worden geplaatst op een dak of balkon. Met als gevolg dat vooral het HF stukje geen optie meer is. En natuurlijk kun je met een portofoon nog wel wat doen via een repeater maar het is niet hetzelfde als de 11 ,20, 40, 80 meter..

De wetgeving gooit vaak roet in het eten, en kan wel per gemeente verschillen. Maar een antenne op je huis, liever niet meneer of mevrouw. Ze hebben de grootste slag destijds geslagen door de kabel tv. Toen konden alle tv antennes van het dak, alleen de zendantennes bleven over. En dat was geen gezicht volgens de regering, en er werden scherpere regels toegepast. Geen schotels meer aan de balkons, en meer van dat soort gein. Maar aan de andere kant wel overal GSM masten en C2000 masten. Boordevol met antennes en straling.

Veel antennes zijn door verjaring gelegaliseerd, maar ga je in een nieuwbouwhuis wonen dan ben je vaak letterlijk de sjaak. Want de medebewoners vinden het geen gezicht en pakken gelijk de telefoon. Natuurlijk moeten er regels zijn, maar je mag wel een roze tuinhuis plaatsen. Maar een antenne, nee dat kan echt niet…

Veel zendamateurs zijn ook actief op de 11 meter (sssst ), en keren terug naar hun roots. Supergaaf natuurlijk. Want op de amateur banden dienen de gesprekken toch vooral over techniek te gaan. Want je bent amateur om te experimenteren met eigen gemaakt dingen.

En al die contests moet je ook liggen, ieder zijn ding maar door dat veel amateurs ook op de 11 meter banden werken zien we ook daar dat de contests steeds meer plaats vinden. Clubs zoals de Sugar Delta en de Alfa Tango lopen voorop. En natuurlijk is het leuk om een verbinding te maken. Maar Your in the log 5/9 je moet het wat vinden. Een gesprekje van 10 minuten vinden sommige van ons nu eenmaal leuker. En dat mag toch?

Amateuroverleg

Nu de Daru is gestopt ,met het deelnemen aan het amateuroverleg is het afwachten of daar een nieuwe groep instapt. Of dat de Veron en de VRZA alleen verder gaan met het RDI aan de grote tafel. De RFDX groep heeft al eens geprobeerd om er ook aan deel te nemen. Maar dat werd afgewezen, en de RF is van origine een 11 meter clubje, maar later is het een hybride club geworden. En probeert veel 27Mhz gebruikers hun examen te laten halen. Maar die keren vaak weer naar de 11 meter terug na het behalen van een licentie, en zijn beschermt als er een keer een spontane controle is. En dan alleen een gele kaart met een waarschuwing… En geld betalen voor je licentie elk jaar voor de administrative kosten. Want storingen moet jezelf maar oplossen…… Dus zin of onzin……

Wat willen ze eigenlijk?

Maar wil de overheid nog wel dat we draadloos communiceren? Dat is de vraag, die we onszelf vaak stellen als CBer en Amateur. Bij nood zijn er tegenwoordig zo veel tools die we kunnen inzetten. Elon Musk met Starlink is tegenwoordig een systeem wat snel ingezet kan worden. Kijk naar de oorlog in de Oekraïne. En inderdaad een systeem uit Amerika i.p.v. Europa. Dus waarschijnlijk zal Europappa die als laatste bellen. Maar de Amateurs zijn dus niet meer nodig net als in 1953 met de watersnood. Onderling kunnen we met ons lulijzer nog communiceren op de 27Mhz en LPD kanalen mocht de nood aan de man zijn.

Leuker zou zijn om bepaalde banden die nu voor de Amateurs zijn, vrij te geven. Want uiteindelijk zijn de basisregels gelijk aan de 11 meter band. En roepen we ook met een call, en niet elke 5 minuten maar dat is bedacht voor de vorm. En wij kopen in de winkel ook een antenne, radio en coax. Checken de SWR en zetten het ding op kanaal 40 in FM of SSB. En dat doet 70% van de amateurs ook. Alleen een op andere frequentie!! En de kans op storing is tegenwoordig Nihil. De fabrieksspullen zijn goed gefilterd en de kans dat je ergens problemen veroorzaakt.

En dat je over een orgel uit 1973 te horen bent heeft meer met dat orgel te maken. Misschien eens een nieuwe kopen…. 🙂

Dus Overheid ga maar eens nadenken over het vrijgeven van bepaalde bandjes en dan niet met low power, dan kun je het net zo goed laten. En laat zien dat jullie je inzetten voor al die mensen die gewoon een praatje willen maken met andere hobbyisten over de hele wereld.. Of verander de N examens, sloop de techniek er uit en leg de focus meer op het gebruik, bedienen en andere dagelijkse dingen. Maar laat ons geen domme dingen in de kop stampen die we nooit zullen gebruiken.