Gemiddeld genomen zijn de 27mc gebruikers op leeftijd. De jeugd heeft veelal geen idee wat het is en zien het vaak als ouwe meuk van vroeger. Er zijn hier en daar wel jongeren die een bakkie hebben maar Ik weet niet of u de jongeren weleens hoort praten met elkaar? Precies, ze sturen liever een WhatsApp bericht. En dan heb je nog vaak zoiets van wat staat er nou…. 27mc is communiceren, of dat nu lokaal is of op de langere afstand we maken een praatje. Maar ook daar gebruiken we afkortingen die misschien voor de jongeren ook weer raar zijn. 10-4, QSK, QRX, QRT, Radio 5, en ga zo maar door.

We willen niemand voor de kop stoten uiteraard en ben je onder de 40 jaar en heb je een bakkie dan juichen we dat toe. Maar gemiddeld genomen is de leeftijd die nog een bakkie heeft een stukje ouder. Uiteraard jammer, want de jeugd heeft de toekomst tenminste daar gaan we vanuit. :). Maar jonge stemmen hoor je niet vaak meer op de 27mc, tenzij iemand zijn stem verdraait (we noemen geen namen). Niet alleen op de 11 meter is de leeftijd aan het meetellen maar ook bij de zendamateurs is er een chronisch tekort aan jeugdigen. Techniek is normaal gesproken de hoofdreden om amateur te worden. Experimenteren met antennes en zelfgebouwde zenders en op de banden de techniek uit te proberen.

Op de 27mc is dat makkelijker en zeker voor de beginner. Je koopt een bakkie en een antenne, stukje coax kabel en je bent al snel on-air. Alleen tja de antenne, waar laat je die en wat zullen de buren er van vinden? Vooral die antenne is tegenwoordig veelal het grootste probleem. En heb je wel een antenne buiten staan en praten de buren nog steeds tegen u. Dan is uw antenne te klein :).

Mocht u een zoon of dochter hebben die wel op de 27mc zit? Stuur ons dan een berichtje met een leuke foto? En we plaatsen hem zeker onder dit bericht. 73s en 51s en voor de dames een 88er…Kappa.