Wie denkt dat de 27mc alleen voor een lokaal praatje dient heeft het mooi mis. Want het signaal van je setje reikt verder dan je denkt. Er zijn wel bijzondere omstandigheden nodig en het draait niet om vermogen. Er zijn jammer genoeg nog steeds veel 27mcers maar ook zendamateurs die denken dat ze met veel vermogen verder komen. Maar met 4 watt op FM of 12 watt pep op SSB kun je prima een flinke afstand overbruggen. Zo waren er afgelopen weekend (2-7-2023) stations uit United Kingdom te horen maar ook te werken.

En nee niet met 40 watt, maar met 2 Watt waren we in Birmingham nog prima te horen vanuit Nederland. En dat op kanaal 40, hoe cool is dat!! Het zijn de condities (omstandigheden) die daarvoor zorgen en niet de antenne, radio of antenne. Zonder condities hoor je niets en deze dagen zijn er natuurlijk ook genoeg. En de afgelopen jaren waren de condities slecht tot matig op de 11 meter band. Maar de nieuwe cyclus is weer gestart en daarmee ook een toename van buitenlandse maar soms ook binnenlandse condities.

Wie al wat langer met deze hobby bezig is, heeft vast wel eens met de andere kant van Nederland een verbinding gemaakt. Want dan is vooral de warmte die voor rare condities kan zorgen. En je zomaar uit het niets een station uit Maastricht kan horen en zelfs een tokkeltje (babbeltje) mee kan maken. Gebeurt dit vaak vraag je jezelf misschien af? Het antwoord is nee maar het kan wel. Welkom bij deze leuke hobby. En dat maakt alleen al het luisteren zo leuk.

Vooral voor de verre verbindingen is de ionosfeer een belangrijke laag rond onze wereldbol. De ionosfeer is een gebied van onze hoge atmosfeer, tussen 50 km en 1000 km hoogte. Door de zon worden deeltjes geïoniseerd en door dit effect worden radiogoven als het ware meegevoerd naar de andere kant van de wereld. Dit effect zorgt ervoor dat jou HF signaal een groter bereik krijgt. En het zomaar kan zijn dat je Amerika kan horen op jou setje. In Amerika maken de 27mcers veelal gebruik van AM (Amplitude modulatie) of LSB ( Lower Side Band ).

Wie luistert op kanaal 38 LSB of kanaal 6 AM kan sinds het afgelopen jaar de signalen van de States duidelijk horen. Soms is het een rommeltje en roepen de stations op jou setje door elkaar heen, maar dat heeft een reden. Ze horen elkaar niet, omdat het vaak stations zijn uit verschillende staten. Amerika is geen kikkerlandje als Nederland.

Wat wel bijzonder is dat veel 27mcers die roepen op dit kanaal vragen of een station van frequentie of kanaal wil veranderen. En dit lukt ook prima maar sommige stations hebben geen setje met frequentie uitlezing in Amerika. Ze gebruiken veelal wat oudere radio’s en die hebben alleen kanalen. Ze begrijpen makkelijker Change to channel 32 dan please go to frequentie 27,325 MHz. En natuurlijk hebben er veel ook wel een briefje of frequentiecounter maar toch. Probeer het maar eens als het bandje openstaat naar de USA.

Wie reeds langer op de 11 meter band actief is, heeft inmiddels al heel wat verbindingen gemaakt. En als we door ons logbook bladeren, dan verschijn er vaak een lach op ons gezicht. En ondanks al die verbindingen schrijf je telkens weer nieuwe stations erbij of werk je een land wat je nog niet in je logbook hebt staan. Maar er zijn ook stadions die je regelmatig spreekt en vooral binnen Europa. En dat zijn inmiddels echte radiovrienden. Stations waar je graag even een praatje mee maakt. En stiekem ook blij bent dat je ze nog hoort. Want zoals het gaat in het leven gaan we allemaal een keer dood ‘Silent Key‘ maar staan we nog wel vermeld in een logbook.


Rust zacht “CB vrienden”

En bedankt voor de mooie verbindingen en vooral voor de interessante gesprekken. Maar ook voor de kennis die jullie hebben overgedragen. En de sociale controle wanneer iemand niet te horen was op de band.

Uit de lucht maar niet uit ons hart