Wie denkt dat er op de 11 meter band alleen in spraak wordt gewerkt heeft het mooi mis. Want buiten spraak zijn er ook verschillende andere manieren om met elkaar te communiceren via de ether. De bekendste is Morse, de korte en lange piepjes die je veelal hoort op de amateur banden. Maar op de 11 meter band worden er ook steeds meer andere vormen gebruikt van digitale communicatie middelen. Packet is daar ook een vorm van. Maar ook RTTY of PSK31 zijn vormen van digitale communicatie. Maar we hebben het nu over ROS….

ROS

In 2009 is door een Spaanse meneer “Jose Alberto Nieto Ros” een modus bedacht ROS genaamd. Deze modus gebruik je met een stukje software op de computer en een transceiver die gekoppeld is aan je pc. Natuurlijk is deze software ontwikkeld voor gebruik op de amateur banden maar steeds meer 27Mhz gebruikers gebruiken deze software. Wel op een frequentie die niet is toegestaan in Nederland. 27.635. Maar een beetje buiten de band springen kan ook wel eens leuk zijn… sst :). Wel blijven we uiteraard weg van de frequenties van de zendamateurs, als je daar gebruik van wilt maken. Dan kun je beter je licentie halen uiteraard.

De software is gratis te downloaden op : https://rosmodem.wordpress.com/ .

Voor de koppeling met een transceiver is het handig om een setje met VOX te hebben. Dan kun je met een geluidskaart jou set eenvoudig bedienen. Want komt er geluid op de ingang van je set dan gaat deze in TX. Er zijn ook speciale modem’s in de handel om een set te koppelen met de pc. Maar als je zendamateur bent en in het bezit bent van een HF set dan kun je veelal de set makkelijk koppelen met de computer. Zeker de moderne radio’s zijn steeds vaker voorzien van een USB aansluiting of datapoort.

Ook leuk is dat veel DX clusters de modus ook al in hun voorkeuze hebben staan voor het versturen van een E-QSL. En er zijn veel stations die gebruik maken van ROS in binnen en buitenland. En met de befaamde condities worden er mooie afstanden overbrugt.

En er zijn nog veel digitale modus beschikbaar tegenwoordig. Bijv. SSTV, PSK, RTTY en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over het bovenstaande programma is best wel veel te vinden online. Dus laat Google of Bing zijn werk maar eens doen. Veel plezier alvast.