Veel stations kennen het vast wel, van die nostalgische zendertjes van lang vervlogen tijden. Planken en rekken liggen er vol mee. En natuurlijk is het een vorm van verzamelen, maar wat doe je er nog mee? Meestal zijn het verzamelobjecten met mooie herinneringen aan lang vervlogen tijden. En uiteraard is het super om bepaalde herinneringen te koesteren.
Setjes van merken die al lang niet meer bestaan, ingehaald door de tand destijds. Merken als Palomar, Formac, Hycom, Tandy, Philips, Amroh, Realistic, Ham, Major en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vaak zijn de setjes oud en versleten en geven onderdelen zoals Condensators en Elco’s het op en niet gek natuurlijk. Want dit spul uit de jaren 80 is inmiddels best op leeftijd. En zonder revisie zal het vaak problemen geven, zoals niet meer op de juiste frequentie of krakende popmeters en oxidatie op de printplaten.
Wat ons altijd fascineerde waren de extra schakelaartjes achterop de setjes. Want ook in de jaren 70 en 80 werd er al lekker geknutseld aan de bakkies. Extra kanalen werden toegevoegd, en zo kon je hoger in de 11 meter band of lager ook werken. Alpha kanalen, en regelbare power, het kon allemaal. Even naar de winkel om extra kristallen en trimmers en natuurlijk van die microschakelaars. Veelal stonden deze modificaties in de electron of een ander technisch tijdschrift. Tja het waren leuke tijden.
Er werden in het begin van de 27Mhz nog niet echt over Frequenties gesproken. Dat kwam pas later ter sprake, en toen kwamen de frequentie counters. met deze apparaten kom je zien op welke frequentie je zat en of je setje goed op het kanaal stond. Kanaal 40 is 27.405.00 en stond je er naast dan kon je dat zien…. Zetagi had van die simpele counters….
Dat sommige oude setjes vandaag de dag nog steeds veel geld opbrengen heeft te maken met vraag en aanbod. En is voor veel stations een trip naar het eerste setje waar ze ooit mee begonnen. Leuk voor in de kast of vitrine, maar om nog te gebruiken vaak niet.
Vandaag de dag koop je voor 200 euro een setje met alles erop en eraan. Misschien niet meer in de bouwkwaliteit van vroeger, maar wel met SSB en ingebouwde frequentie counter. Iets waar de doorgewinterder DXer niet meer zonder kan. Want er wordt steeds meer gesproken over frequentie dan over kanalen. Zeker op de Freeband frequenties.
Natuurlijk zijn er nog veel stations die wel gebruik maken van dat ” oude spul “. Maar dit waren dan destijds al zeer complete sets met alles erop en der aan. Want een Basisbak van Ham was destijds al van alles voorzien. En als ze goed zijn onderhouden, dan is het zeker een set die misschien nog wel beter werkt dan de moderne goedkope setjes…
Misschien dat je na het lezen van dit verhaal je ook bedenkt dat je op de zolder ook nog van dat spul hebt bewaard. En misschien nog wel compleet in zijn originele verpakking ook. Misschien is dit setje wel gewild door verzamelaars, en wil je er vanaf. Dan kun je deze op de een of andere verkoopplaats aanbieden. En misschien nog wel iemand blij maken om zijn verzameling uit te breiden. Ook zijn er CB Musea die veel van dat spul hebben maar altijd nog opzoek zijn naar een bijzonder exemplaar. Dat geld trouwens ook voor Skipkaarten…