Gebruik je een mobiele transceiver dan heb je een 12 volt bron nodig om deze te voorzien van spanning. Want de draadjes rechtstreek in de 230 volt stoppen kan maar resulteert in rook en een defect apparaat. Dus kan je beter een voeding gebruiken. :). Een basis transceiver heeft vaak een ingebouwde voeding dus stekker in het stopcontact en draaien maar.
In het land van de voedingen is er veel verkrijgbaar en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Amperes, Regelbaar, meerdere aansluitingen, acc. aansluitingen en geschakelde en transformator exemplaren. Belangrijk is om te weten hoeveel ampere je radio trekt op het maximaal vermogen. Met 4 watt vermogen heb je met 5 ampere meer dan genoeg. Maar gooit je radio er meer uit dan heb je een zwaarder exemplaar nodig. ( niet het gewicht ).
Een 100 watt transceiver heeft al gauw 22 ampere nodig om goed te functioneren. Een goeie voeding kost wat meer maar betaald zich in levensduur vaak terug. Veel voedingen zijn geschakeld opgebouwd en dat is geen probleem want dit komen we vaak tegen. Kijk naar een voeding uit een pc, dit zijn ook gestabiliseerde geschakelde voedingen.
Een trafo voeding is een luxe artikel geworden, vroeger waren de meeste voedingen zo uitgevoerd. Een primaire en secundaire koperen wikkeling. Die de 230 volt omvormt naar 12 tot 14 volt en door middel van diodes wordt gelijk gericht naar +/- 12 tot 14 volt. Een nadeel is het gewicht van deze voedingen, die zijn een stuk zwaarder.
Een geschakelde voeding vormt de 230 volt om naar 12 volt door elektronische componenten. En is niet voorzien van een transformator. En deze voedingen hebben standaard al vaak 20 ampere en zijn ook regelbaar. Regelbaar is leuk maar ook gevaarlijk. Tijdens het afstoffen per ongeluk je spanning omhoog draaien kan voor je setje vervelend zijn dus altijd mee oppassen.
Ook zijn er geschakelde voedingen die storing kunnen veroorzaken op HF. Dus laat je altijd goed informeren bij de aanschaf.