Wie vaak luistert op diverse HF frequenties hoort ze vast wel eens voorbij komen. Digitale signalen, zoals bijvoorbeeld de bekende piepjes met verschillende lengtes. Morse een communicatiemiddel dat werd uitgevonden in 1835 door meneer Samuel Morse. Een techniek die door sommige amateurs nog steeds word gebruikt. Maar je kunt deze morsesignalen ook horen op vaste frequenties. Soms heel sterk en dan zwakt het af. Het zijn bakens, die jou laten weten of er condities zijn naar een bepaald werelddeel. Er zijn 5 HF frequenties die belangrijk zijn om te monitoren.

Het gaat om de volgende frequenties:

  • 14.100 – 20 meter band
  • 18.110 – 17 meter band
  • 21.150 – 15 meter band
  • 24.930 – 12 meter band
  • 28.200 – 10 meter band

In CW modes als dit op je ontvanger zit.

Op deze frequentie hoor je morse signalen, soms heel sterk en dan zwakt het af. Dit komt omdat het signaal eerst met 100 watt uitgezonden word en dan afzwakt in vermogen in stappen van 100 Watt, 10 Watt, 1 Watt en 0,1 Watt. Op deze frequenties worden door bakens uit diverse locaties uitgezonden. Wie morse kent zal horen dat de naam van het baken word gecommuniceerd. Maar heeft u geen idee van morsecodes dan is er een handige webpagina waar u kunt zien welk baken er uitzend en vanaf welke locatie.

En wat kun je er dan mee?

Wanneer u een bepaald baken kan horen vanaf uw locatie dan zijn er condities naar dat stukje van de wereld. En dat helpt jou misschien ook om jou antenne op een bepaalde baken uit te richten. Maar uiteraard ook om te ontdekken of er een mogelijkheid is om een bepaalde divisie te horen of te werken is met je radio. Nu mag je als CBer natuurlijk geen verbindingen maken op deze banden, maar vooral de laatste, de 10 meter band kan jou een mooie indruk geven of de band op 11 meter openstaat. Want op 10 meter open, dan meestal ook op de 27Mhz.

Via deze webpagina kun je zien welk baken er uitzend en waarvandaan:

https://www.ncdxf.org/beacon/index.html#Schedule

Mocht er geen CW op jou ontvanger zitten, zet hem dan op USB of LSB maar let wel op dan kan het zijn dat je iets naast de frequentie hierboven eerder genoemd moet afstemmen.