Het agentschap telecom die verantwoordelijk is voor het frequentiegebruik in Nederland heeft sinds 2023 een nieuwe naam. Misschien dat je hem al voorbij hebt zien komen. Maar tegenwoordig worden ze de RDI genoemd en dat staat voor Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
Tegenwoordig maakt iedereen in Nederland wel gebruik van een frequentie. Of dat nu via Wifi is of uw babyfoon alles hangt draadloos aan elkaar. En daarom wordt het vandaag de dag nog belangrijker om het e.e.a. in goede banen te begeleiden. Tja, daar was u zich misschien wel niet van bewust dat we nog steeds zenders en ontvangers gebruiken anno 2023. Maar hoe denkt u anders dat uw telefoon draadloos te gebruiken is? Nee bijna alles wat we gebruiken communiceert wel op een bepaalde frequentie. Wel is het zo dat alles tegenwoordig sterk gecodeerd is natuurlijk. En dat het afluisteren van een GSM bijna onmogelijk is, behalve dan voor de overheid natuurlijk.
De nieuwe naam dekt de lading volgens Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Want zij is de gene die de RDI aanstuurt en volgens haar dekt de nieuwe naam beter het werk van de RDI. Ze krijgen er gewoon nog wat extra taken bij en dus nu ook om de digitale infrastructuur te beschermen. En er voor te zorgen dat de digitale veiligheid van de Nederlander beter beschermt wordt en dat al die gadgets die op de markt komen zich houden aan de normen.
Frequenties houden niet op bij de grens. Om te zorgen dat apparatuur in zoveel mogelijk landen gebruikt kan worden is internationale afstemming nodig. Hieronder vindt u informatie over Europese en wereldwijde afspraken en overlegvormen. Op wereldwijd niveau worden frequenties aan bepaalde diensten toebedeeld. Dit gebeurt binnen de International Telecommunication Union (ITU). De afspraken worden door de lidstaten vertaald naar nationale frequentiebandplannen.
Elke 3 à 4 jaar komen ruwweg 200 landen bijeen om afspraken te maken over de bestemming van radiofrequenties. De RDI behartigt de Nederlandse belangen. De voorbereiding valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De inhoudelijke, technische voorbereiding gebeurt door de Nationale Voorbereidings Commissie, met vertegenwoordigers van ministeries, het bedrijfsleven en andere relevante belanghebbende partijen die gebruik maken van radiofrequenties.
Voor specifieke banden zijn bilaterale en multilaterale overeenkomsten gesloten over het gebruik van frequentieruimte in het grensgebied. Bijvoorbeeld voor frequentiebanden voor openbare mobiele communicatie. De HCM-overeenkomst tussen een aantal Europese landen bepaalt de coördinatie van frequenties tussen 29,7 MHz en 43,5 GHz voor vaste en mobiele communicatie. De overeenkomsten van afgelopen jaren vindt u in ons archief. Tik dan in de zoekmachine ‘internationale overeenkomsten’ in. Eind 2017 zijn de overeenkomsten vernieuwd voor de 800, 2100 en 2600 MHz.
Toevallig is het dit jaar weer een gezellig samenzijn. Er is al een voorlopig standpunt in te zien via deze link. Ook is er een webpagina waar je alle frequenties per land kan bekijken. Check deze link eens
Dat er geen grote ontwikkelingen plaats vinden op ons favoriete bandje zal voor u geen verrassing zijn. Maar we blijven moed houden natuurlijk.